ann-img

Hitta och jämför
barnvakter för ditt barn.

Snabbsök: Stockholm, Göteborg, Skåne, Linköping/Norrköping

Bra tips från erfarna barnvakter

Bra tips från erfarna barnvakter

Om man vill anlita en barnvakt som passar barnen under tiden man arbetar, uträttar ärenden eller rentav bara tar en liten paus från alla måsten kan det vara bra att få lite tips som underlättar barnpassningen. De barnvakter som arbetar hos de olika barnpassningsföretagen har många tips och råd som du som förälder kan ha nytta av.

Skriv ett schema med hålltider och rutiner

Du som förälder bör skriva ner lite rutiner och hålltider på ett papper som du ger till barnvakten. På detta vis bibehåller även barnvakten de rutiner som gäller för barnen i vanliga fall. Självfallet behöver det inte vara ett strikt schema som skall följas till punkt och pricka (om du inte önskar det förstås). Ge lite tid till fri lek också. För barnvakten blir det enklare att ta hand om dina barn när hon vet vad som brukar gälla hemma.

Den praktiska listan

Som förälder kan det ibland kännas införstått att alla känner ditt barn, men för en ny barnvakt är det inte så. Skriv upp om barnen har allergier, överkänslighet, adress till förskola/fritis osv. samt alla viktiga telefonnummer för kontakt. Tala om var i hemmet medicinlåda och plåster finns om en olycka skulle vara framme eller om barnet blir sjukt. Till nattningen kan det vara bra att tala om ifall barnet har något speciellt gosedjur eller filt som bara ”måste” med i sängen. Utan dessa kan nattningen bli extra lång och kännas otrygg för barnet. Om du vill att barnvakten ska ordna med middag eller mellanmål kan du skriva en instruktion på hur ev. induktionsplatta och ugn fungerar – det kan många gånger bara svårt att veta innan. Likadant är det med tv:n och andra tekniska apparater som kanske skall användas. Allt detta underlättar för barnvakten.

5 bra barnvaktstips

-Stäng av tv:n och erbjud lite kreativ lek istället! Lek med lera eller baka en enkel kaka tillsammans. En barnvakt har bara dina barn i fokus under barnpassningen, därför kan man passa på att utnyttja den tiden och lära känna varandra genom lek.
-Klä ut er och spela roller. Ni kan vara pirater, polis eller något annat. Spela med på barnens nivå.
-Ställ frågor till barnen! Be dem berätta om saker de upplevt. Resor, sommarlov och andra spännande upplevelser. Kanske kan du som barnvakt relatera till din egen barndom?
-Ni som föräldrar: ställ frågor om hur det gått, vad de gjort så kan barnvakten eller barnen själva berätta hur barnpassningen varit.
-Var inte rädd för att be om eller ge referenser. Det uppskattas alltid då barnvakten ska anlitas av en ny familj. Om du arbetar som barnvakt då och då kan det vara bra att ha lite idéer på pyssel, lekar eller andra aktiviteter som du kan föreslå för föräldrarna redan vid första mötet. Det inger förtroende och visar att du vill skapa en rolig och trygg miljö för de barn du skall passa. Som barnvakt måste du dock vara beredd på att släppa dina planer. Barnen kanske tröttnar eller så har de egna idéer på vad ni kan göra. Det är viktigt att vara lyhörd som barnvakt. Barnvakten är barnens föredöme när inte föräldrarna är hemma.