ann-img

Hitta och jämför
barnvakter för ditt barn.

Snabbsök: Stockholm, Göteborg, Skåne, Linköping/Norrköping

De 10 vanligaste frågorna när du anlitar en barnvakt

De 10 vanligaste frågorna när du anlitar en barnvakt

När man funderar på att skaffa en barnvakt till sina barn från ett företag så dyker det självfallet upp en del frågor. Här har vi samlat de 10 vanligaste frågorna som rör barnpassning. Läs igenom frågorna och svaren nedan så kan du känna dig extra förberedd när du anlitar en barnvakt.

1. Hur kan vi känna oss extra trygga med barnvakten?

Barnvaktsföretagen väljer noga ut de personer som arbetar som barnvakter hos dem. De tittar på tidigare erfarenheter, referenser, utbildning och personliga egenskaper. Barnvakterna går oftast även en utbildning i hjärt-lungräddning och ibland erbjuder även företaget andra kurser. Man arbetar också mycket med uppföljning tillsammans med både föräldrar och anställda. Detta för att säkerställa en bra kvalitet.

2. Hur går det till när vi som föräldrar väljer ut en barnvakt?

Först skriver du som förälder i en intresseanmälan till företaget där du tar upp vilka behov du har. Vissa företag listar sina barnvakter på hemsidan, andra skickar presentationer via email. Ibland kan du få en videopresentation som kan hjälpa dig att välja barnvakt. Vid en personlig kontakt med företaget kan du ta upp alla frågor och funderingar som du kan tänkas ha. Företaget skriver ner alla önskemål och viktiga uppgifter som rör den kommande barnpassningen. Efter att barnpassningen är genomförd sker en viktig uppföljning där både du och företaget har möjlighet att föra en dialog.

3. Vad kostar en barnvakt?

Företagen har priser från ca. 120 SEK/timme (mars -14).

4. Kan jag anlita samma barnvakt för återkommande barnpassningsuppdrag?

Absolut, men om du bara vill ha en viss barnvakt så beror det på dennes schema.

5. Kan en barnvakt jag hittat själv anställas via ett företag?

De allra flesta av barnvaktsföretagen tillåter dig att anställa en barnvakt genom deras företag. På det viset får personen du anställer trygga och bra arbetsvillkor.

6. Finns det möjlighet att få en erfaren äldre barnvakt?

Det finns företag som anställer äldre och pensionerade personer som barnvakter. Dessa personer har ofta lång erfarenhet av arbete med barn eller personlig erfarenhet av att ta hand om barn och barnbarn. Fråga när du kontaktar barnpassningsföretaget så tar de fram en passande kandidat.

7. Hur betalar jag för barnpassningen?

De flesta företag tar betalt via faktura.

8. Med hur kort varsel kan jag få barnvakt?

Det finns företag som kan erbjuda barnpassning inom 48 h. Gäller det större helger är det bra att vara ute i god tid dock.

9. Hur fungerar RUT-avdraget?

På hushållsnära tjänster (även barnpassning) får du ett skatteavdrag på 50% av arbetskostnaden. Max kan man få 50 000 SEK i skatteavdrag per person och år. Det är upp till dig som kund att besluta om du vill/kan utnyttja detta avdrag. Avdraget dras sedan automatiskt från din faktura. Du behöver inte göra något mer. Avdraget kommer sedan att stå förtryckt i nästkommande skattedeklaration.

10. Är barnvakterna försäkrade?

Ja. Exakt vilken försäkring de olika företagen har kan skifta. Men hör med det företag du tänkt anlita.