ann-img

Hitta och jämför
barnvakter för ditt barn.

Snabbsök: Stockholm, Göteborg, Skåne, Linköping/Norrköping

Hur blir man en bra barnvakt?

När man studerar så är det inte alltid så lätt att hitta jobb som man har tid med. Ett klassiskt extra jobb för studenter är barnpassning. Men det är inte alla som passar som barnvakt. Innan man erbjuder sig som nanny så är det klokt att lära sig lite mer om vad detta jobb kräver för att man ska trivas och lyckas med det. Erfarenhet får man förstås på jobbet och då är det inte så dumt att välja att jobba med ett företag som hjälper till med uppdrag såväl som med mer kunskap.

Saker man måste kunna som barnvakt
Det finns vissa grundläggande saker som man måste kunna för att kunna jobba med barn. Detta oavsett om man vill passa barn varje dag eller någon kväll då och då. Första hjälpen är något som föräldrar som hyr in en seriös nanny förväntar sig att man kan. Man måste veta hur man hanterar situationer som om ett barn sätter i halsen, eller vad man gör vid en allergichock. Enklare sårvård är också bra att förstå sig på för aktiva barn kan rätt så lätt skrapa ett knä oavsett om man leker inomhus eller utomhus.

Man behöver också förstå hur man beter sig på ett säkert sätt med barn då man rör sig utomhus vid trafik och på lekplatser. Säkerhet handlar inte bara om första hjälpen. Som barnvakt så ska man förstå hur man går över gatan med små barn och att även en lekplats kräver att man är uppmärksam. Det är inte för inte som klätterställningar har åldersgräns för barn som leker utan vuxens sällskap.

Glatt barn springer på Äng

Vidareutbildning är viktigt
När man har erfarenhet sedan tidigare så är det lättare att få uppdrag av seriösa barnvaktsförmedlare. Man kan ha sysslat med barnpassning i sin egen familj eller så har man kanske hjälpt grannar. Den som har varit au pair kan redan så mycket att det inte bör vara svårt att få nya uppdrag. Men även då man kan mycket sedan tidigare så gäller det att man alltid vill lära sig mer. När man har inställningen att det alltid finns mer att lära så blir man en mycket bra barnvakt. Då kan man också dra nytta av det stöd som man får då man jobbar för ett företag som matchar barnvakter med familjer.

Har man experthjälp så kan man beskriva olika situationer och ta reda på hur man ska hantera dessa på bästa sätt. Det kan röra sig om barn som inte vill äta mellanmål eller som kanske vägrar att gå hem från lekplatsen när det blir mörkt. Med smarta tips och knep så kan man bättre klara av situationer som man inte har varit med om tidigare. Man kan också lära sig mer om hur man kommunicerar med barnens föräldrar på ett bra sätt. Denna kommunikation är också en del av barnpassningen och något som gör att man blir en bättre nanny då man alltid är helt på det klara med vad som ingår i varje uppdrag.

Man måste komma i tid
En bra nanny kommer som avtalat! Här finns ingen akademisk kvart för när föräldrar bokar in en barnvakt så måste de kunna lita på att personen dyker upp som avtalat då de bygger sina egna arrangemang på detta. Man kan alltså inte komma en halvtimme sent och tro att man kommer att få behålla uppdraget. Om man måste avboka så gör man det i god tid. God tid är inte samma dag som man ska passa barnen!

Lyhördhet för varje familjs behov
För att bli riktigt bra på barnpassning så måste man också inse att varje familj har olika behov och olika rutiner. När man träffar föräldrar så ska man lyssna noga på deras beskrivning av hur saker görs och när. Sedan så gäller det att hålla sig till detta. Nannyn som gör saker i enlighet med rutinerna som finns i familjen blir inte bara uppskattad. Hon får också en lättare arbetssituation där barnen känner igen sig och trivs med schemat som ser ut precis som vanligt.

Full fokus på jobbet
Sist men inte minst så måste man ha full fokus på jobbet. En riktigt bra barnvakt lägger undan sin smartphone även då barnen ser på film eller spelar spel. Närvaro är otroligt viktigt för att barnpassningen ska vara säker och trivsam för alla inblandade!

Inspiration taget från BarnTotal.