ann-img

Hitta och jämför
barnvakter för ditt barn.

Snabbsök: Stockholm, Göteborg, Skåne, Linköping/Norrköping

När du behöver en barnvakt: Checklista

Om du har förmånen att i första hand kunna vända sig till släkt och vänner för en barnvakt, är det den rekommenderade lösningen. Det går förstås även att hitta bra och kompetenta vårdgivare via kontakter eller via ett professionellt serviceföretag. Oavsett vilket du väljer, vill du säkerställa att du gör det bästa valet för ditt barn. Nedan har du en ckecklista som hjälper dig att komma vidare.

Att anställa barnvakt

När du väl har en lista med möjliga barnvakter, kolla deras referenser noga. Kontakta tidigare arbetsgivare, lärare, släktingar, vänner eller grannar. Fråga om deras kvalifikationer inom barnomsorg.

Intervjua flera vårdgivare personligen, och observera deras samspel med dina barn. Sök efter mogna och ansvarsfulla personer som lyssnar och svarar bra på dina barn. Samt att barnen verkar avslappnad och nöjd med dem.

Beskriv deras arbetsuppgifter och ansvarsområden samt diskutera en tänkt nödsituation och hur han, eller hon svarar.

När du har bestämt dig för en passande barnvakt som uppfyller dina krav, är det läge att diskutera timmar och ersättning.

Om du inte redan har gjort det, skriv också skriva ner barnvaktens, namn, hemadress och kontaktuppgifter samt personnummer, om det gäller en vuxen.

När barnvakten kommer, be henne komma minst 15 minuter innan du går.

Ta henne på en rundtur i huset och visa vart förstahjälpen-kittet finns, samt alla dörrar och möjliga utgångar.

Diskutera reglerna för tv , snacks och läggdags med både barn och barnvakt närvarande.

Andra möjliga situationer som kan placera barnvakt och barnen i en obekväm situation bör diskuteras. (t.ex. något brott som har begåtts i grannskap, ovänliga husdjur hemma eller i närheten)

Information till din barnvakt

Telefonnummer dit föräldrarna ska, och vilken tid de kommer tillbaka.

En lista med telefonnummer till polis, brandkår, ambulans, och andra viktiga namn och nummer vid telefonen. Inkludera namn och nummer till grannar som kanske kan hjälpa till i en händelse av en nödsituation.

En fullständig gatuadress av huset och tydliga anvisningar om vart det är. Det är bra information att ha tillgängligt för din barnvakt, om hon behöver kontakta polisen, brandkåren eller ambulans.

Lista alla medicinska problem som kan uppstå och hur man handskas med dem, samt eventuella mediciner att ska ges, plus kontaktuppgifter till husläkare.

Diskutera regler för att svara på dörren eller andra situationer som kan placera din barnvakt och barnen i en obekväm situation. ( kan t.ex. vara ett grannskapsbrott, eller kanske en förälder med icke umgängesrätt.)

När du kommer hem

Stäm av med barnvakten om hur allt har gått och om något har hänt. telefonsamtal, besökare, etc.

Se till att din barnvakt eskorteras hem, och vänta tills hon är hemma säkert innan du går.

Tveka inte att berömma din barnvakt för ett väl utfört arbete.

Med bra lön, beröm och en barnvakt som känner av att de gör ett bra jobb, bör tryggheten för dina barn öka.

Viktig information

När din barnvakt har gått, prata med dina barn om vad de gjorde när du var borta. Som vilka spel de spelade och andra aktiviteter.

Fråga dina barn om något hände, som gjorde att dem kände sig obekväm eller rädd.