ann-img

Hitta och jämför
barnvakter för ditt barn.

Snabbsök: Stockholm, Göteborg, Skåne, Linköping/Norrköping

Så fungerar RUT och barnpassning

Sedan några år tillbaka så finns det möjlighet till RUT-avdrag för barnpassning vilket har gjort livet betydligt enklare för många småbarnsföräldrar. Det så kallade livspusslet med dagis, träningar, jobb och hämtning går numera att få ihop med hjälp av anlita en extra barnvakt till en rimlig peng.

RUT-avdrag för barnpassning fungerar helt utan krångel för dig som privatperson och du betalar den summa du ser på fakturan. Barnvaktsföretag får i sin tur begära ut ytterligare ersättning från Skatteverket. Året efter kan du sedan se hur mycket du har fått i skattereduktion för dessa tjänster. Om du bara använder RUT någon gång då och då behöver du alltså inte ha någon kontakt med skatteverket alls.

Skulle du däremot använda RUT-tjänster oftare kan du komma upp i maxbeloppet om 50 000 kronor. Dessutom är det viktigt att tänka på att ROT-avdraget och RUT räkna mot samma maxersättning, så har du byggt om köket samma år så kanske du kommer att slå i taket betydligt tidigare.

Det du ska tänka på då är att om ni är två vuxna i hushållet så finns det möjlighet till 100 000 kronor i avdrag per år, men då måste du byta namnet på fakturan så att den andra personen i hushållet tar emot den. För att ha bra koll på hur mycket RUT eller ROT du har använt under innevarande år är det enkelast att logga in på Skatteverkets hemsida eller använda deras app "skatteappen".

För ytterligare information är det enkelt att ringa en handläggare på Skatteverket som gärna besvarar ytterligare frågor runt barnpassning och RUT-avdrag.